website-banner-logovvz-2019

Brief FOD economie i.v.m. weegschalen & overleg 1-10-2019

Geplaatst op 29-08-2019  -  Categorie: Homepage

De FOD Federale Overheidsdienst Economie  heeft deze zomer alle ziekenhuizen aangeschreven i.v.m. de weegschalen.  Er wordt gevraagd alle medische en apotheekweegschalen te registreren en ze vierjaarlijks te laten (her)ijken door geaccrediteerde bedrijven. 

De overheid heeft vastgesteld dat weinig ziekenhuizen voldoen aan de verplichte registratie van weeginstrumenten en dat deze weeginstrumenten bovendien in veel gevallen niet voldoen aan de wettelijke reglementering. Aansluitend nam FOD Economie het initiatief om de ziekenhuizen in het kader van “Controlecampagne weeginstrumenten in ziekenhuizen” aan te schrijven met als boodschap zich in regel te stellen met de wetgeving.

In het documentatiecentrum op onze website vindt u informatie en ons advies betreffende de regelgeving en geven we aan wat u in de praktijk kan doen.
U dient wel eerst in te loggen.

Uit de eerste contacten weten we dat het FOD in 2019 een duidelijk beeld wil van de situatie betreffende de medische weegschalen in de ziekenhuizen. Deze info verzamelen ze a.d.h.v. de Excel-invullijst.
Mocht er weinig respons zijn en / of een trage regularisatie gaan ze repressief optreden.

Heel kort samengevat (door de VVZ):

  • de medische weegschalen zijn van Klasse III of hoger (Klasse II of I), individueel conformiteitsattest beschikbaar, specifieke markeringen aanwezig en de geldigheidstermijn van (her)ijk is niet overschreden. (4 jaar).
  • de herijk mag enkel door een erkende keuringsinstelling uitgevoerd zijn.

Overleg VVZ met FOD Economie op 1 oktober 2019.

Op dinsdag 1 oktober 2019 hebben enkele afgevaardigden van het VVZ-bestuur een afspraak met FOD Economie hierrond gehad.
De VVZ heeft een verduidelijkende tekst uitgewerkt. Klik hier om hem te lezen.

 

 

 

Met steun van:

                                                            steunendeleden6  

Contact:

VVZ vzw

Vlaamse Vereniging van
Ziekenhuisinstrumentatietechnici vzw.
Vlyminckshoek 55 B2
B 9100 Sint-Niklaas
neveirb.[antispam].@vvz.be